Slik søker du jobber
Hvordan foregår en jobbsøkerprosess? Hva må med i en CV? Hvor lang skal en søknad være? Her får du svar på alle spørsmål om jobbsøking, med konkrete maler og eksempler på CV og søknad.
jobbsøking
Ikke ring bare for å ringe.
Publisert: | Sist endret:
Ringe eller ikke ringe? Det er et spørsmål mange av medlemmene våre lurer på når de søker jobber.
Her er en typisk henvendelse vi har fått til karrieremailen vår:Når man har sendt inn søknad for en stilling er det jo litt variasjon i hvor flinke de som lyser ut stillingen er til å informere om prosessen.
Noen gir beskjed relativt raskt om man er kommet videre til intervju eller ikke, mens noen venter med å gi beskjed til stillingen er besatt. Hvordan er dette med å ringe for å for å høre om fremdriften i prosessen og status på eget kandidatur? På en måte viser det interesse, men om det er mange søkere og «alle» skal ringe om dette kan det oppleves som masete?
Svaret er ja – men bare hvis du har en plan.
– Jeg oppfordrer deg til å ringe og forhøre deg om stillingen før du søker, mener rådgiver i fag og karriere i Samfunnsviterne, Marie Toreskås Asheim.
– I tillegg til å få utfyllende informasjon om jobben, utover det som står i stillingsutlysningen, kan du også spørre om hvordan ansettelsesprosessen er tenkt lagt opp. De fleste arbeidsgivere vil da kunne gi et anslag på cirka når de ser for seg å innkalle til (førstegangs)intervju og når stillingen bør være besatt, legger hun til.
Marie mener også det er aktuelt å ringe dersom du har blitt kalt inn til et intervju eller blitt tilbudt en stilling et annet sted.
– Hvis du synes jobben du søker på er mer interessant enn de andre tilbudene du har fått, kan det være en god idé å ringe og forhøre deg om prosessen. Da har du et konkret behov for denne informasjonen, du får vist motivasjon for jobben, samt synliggjort at du er attraktiv på arbeidsmarkedet, forklarer hun.
– Om du har kommet så langt som til intervju tenker jeg det er naturlig å spørre om prosessen videre der. Ofte informeres man også om videre prosess i løpet av intervjuet, legger hun til.
Henvendelsen vi startet denne artikkelen med peker på en utbredt «ukultur» hos mange arbeidsgivere: at de kun følger opp de søkerne som kommer videre i prosessen.
Heldigvis blir stadig flere virksomheter bevisst på hvor dårlig dette er for deres omdømmebygging. En nyutdannet som mangler relevant erfaring i dag, kan være «drømmekandidaten» om fem år. Men hvor interessert vil du da være i en virksomhet som ikke engang tok seg tid til å besvare søknaden din på en god måte i forrige runde?
Om du trenger hjelp til å vurdere CV-en og søknaden din, eller har andre mer generelle spørsmål om karrieren din, kontakter du oss i Samfunnsviterne.
Du kontakter oss på [email protected], eller gjennom kontaktskjemaet vårt.
Hvordan foregår en jobbsøkerprosess? Hva må med i en CV? Hvor lang skal en søknad være? Her får du svar på alle spørsmål om jobbsøking, med konkrete maler og eksempler på CV og søknad.
Hjelp. Du er kalt inn til et intervju. Hva gjør du nå?
Slik gir du ditt beste digitale førsteinntrykk.