Placeholder: ArticlePage : Article Top
Kvinne snakker i telefon. Et glass med jus og et headset i bakgrunnen.
Styrker det sjansene dine for å få jobben om du ringer arbeidsgiver? Pexels.com.
Placeholder: ArticlePage : Article Header

jobbsøking

Når er det greit å ringe arbeidsgiver?

Ikke ring bare for å ringe.

Publisert: | Sist endret:

Placeholder: ArticlePage : Article Teaser Content
Placeholder: ArticlePage : Article Content

Ringe eller ikke ringe? Det er et spørsmål mange av medlemmene våre lurer på når de søker jobber.

Her er en typisk henvendelse vi har fått til karrieremailen vår:Når man har sendt inn søknad for en stilling er det jo litt variasjon i hvor flinke de som lyser ut stillingen er til å informere om prosessen.

Noen gir beskjed relativt raskt om man er kommet videre til intervju eller ikke, mens noen venter med å gi beskjed til stillingen er besatt. Hvordan er dette med å ringe for å for å høre om fremdriften i prosessen og status på eget kandidatur? På en måte viser det interesse, men om det er mange søkere og «alle» skal ringe om dette kan det oppleves som masete?

Bør du ringe før du søker på jobben?

Svaret er ja – men bare hvis du har en plan.

– Jeg oppfordrer deg til å ringe og forhøre deg om stillingen før du søker, mener rådgiver i fag og karriere i Samfunnsviterne, Marie Toreskås Asheim.

– I tillegg til å få utfyllende informasjon om jobben, utover det som står i stillingsutlysningen, kan du også spørre om hvordan ansettelsesprosessen er tenkt lagt opp. De fleste arbeidsgivere vil da kunne gi et anslag på cirka når de ser for seg å innkalle til (førstegangs)intervju og når stillingen bør være besatt, legger hun til.

Marie mener også det er aktuelt å ringe dersom du har blitt kalt inn til et intervju eller blitt tilbudt en stilling et annet sted.

– Hvis du synes jobben du søker på er mer interessant enn de andre tilbudene du har fått, kan det være en god idé å ringe og forhøre deg om prosessen. Da har du et konkret behov for denne informasjonen, du får vist motivasjon for jobben, samt synliggjort at du er attraktiv på arbeidsmarkedet, forklarer hun.

– Om du har kommet så langt som til intervju tenker jeg det er naturlig å spørre om prosessen videre der. Ofte informeres man også om videre prosess i løpet av intervjuet, legger hun til.

Du kan ringe arbeidsgiveren når:

 • Du har konkrete spørsmål om stillingen, arbeidsoppgavene og ansvaret som ikke står beskrevet i utlysningen eller andre steder (som for eksempel annonser i sosiale medier eller på arbeidsgiverens nettsider).
 • Du trenger mer informasjon om stillingen for å kunne skreddersy CV-en og søknaden din.
 • Du har fått tilbud om en stilling eller er kalt inn til et intervju et annet sted, men synes jobben du søker på er mer interessant.
 • Du har forberedt noen fornuftige og relevante spørsmål.
 • Du vil undersøke om kvalifikasjonene dine stemmer overens med det de søker etter.

Du bør ikke ringe arbeidsgiveren når:

 • Du ringer bare for å «markedsføre» deg selv.
 • Ikke kan stille mer konkrete spørsmål enn klassikeren: «Kan du fortelle litt mer om jobben?».
 • Du ikke har forberedt deg eller vet hva du skal spørre om.
 • Du har lyst til å spørre om lønn eller andre goder.

Noen gode råd på veien

 • Prøv å avtale et telefonmøte i forkant. Gjerne via en e-post.
 • Husk telefonfolkeskikk. Du kommer langt med allmenn høflighet. Presenter deg selv i fullt navn. Følg opp med spørsmålet: «Har du tid til å svare på noen spørsmål i forbindelse med stillingen?».
 • Pass på at du ringer riktig person.
 • Bruk navnet til vedkommende du snakker med.
 • Hold det kort og konsist. Respekter arbeidsgiverens tid. Men for all del ikke vær stresset.
 • Prøv å smil når du snakker.
 • Lytt aktivt, ta notater og ikke spør om selvfølgeligheter.

Ukultur

Henvendelsen vi startet denne artikkelen med peker på en utbredt «ukultur» hos mange arbeidsgivere: at de kun følger opp de søkerne som kommer videre i prosessen.

Heldigvis blir stadig flere virksomheter bevisst på hvor dårlig dette er for deres omdømmebygging. En nyutdannet som mangler relevant erfaring i dag, kan være «drømmekandidaten» om fem år. Men hvor interessert vil du da være i en virksomhet som ikke engang tok seg tid til å besvare søknaden din på en god måte i forrige runde?

Lurer du på noe?

Om du trenger hjelp til å vurdere CV-en og søknaden din, eller har andre mer generelle spørsmål om karrieren din, kontakter du oss i Samfunnsviterne. 

Du kontakter oss på [email protected], eller gjennom kontaktskjemaet vårt.

Placeholder: ArticlePage : Article Some
Placeholder: ArticlePage : Article Bottom

Les også:

Puslespill som viser tre brikker som indikerer en prosess fra spørsmålstegn til lyspære.

Slik søker du jobber

Hvordan foregår en jobbsøkerprosess? Hva må med i en CV? Hvor lang skal en søknad være? Her får du svar på alle spørsmål om jobbsøking, med konkrete maler og eksempler på CV og søknad.