Premiss-frokostmøter: Hvor går arbeidslivet og demokratiet?
Hvordan står det til med det norske demokratiet? Og hvordan kan kunstig intelligens påvirke fremtidens arbeidsliv? Samfunnsviterne lader opp til høstens Premiss-konferanse med to aktuelle frokostmøter om demokrati og arbeidsliv!
Kursinformasjon
Tidspunkt:
23.okt 2024 - 30.okt 2024
Sted:
Digital plattform - Microsoft Teams
Målgruppe:
Medlemmer og andre interesserte
Antall plasser:
390
Påmeldingsfrist:
23. oktober
Finnes det sårbarheter også i det norske demokratiet?
Det store valgåret 2024 har sparket liv i en debatt om demokratiets tilstand i vår tid. For samtidig som over halvparten av verdens befolkning går til valgurnene i år, er demokratiet i tilbakegang internasjonalt.
Men hva med Norge? I en tid der demokratier står under press på verdensbasis, er det sårbarheter vi bør være bevisste på også her hjemme - i et av verdens mest demokratiske land?
I boken «Demokratiet det er oss – 10 sårbarheter i verdens beste folkestyre», har Jette Christensen, statsviter og tidligere stortingsrepresentant, undersøkt nettopp det. I dette frokostmøtet vil Christensen gi oss innsikter fra sin ferske bok, i hvilke sårbarheter som finnes i vårt eget folkestyre, og om hvordan verdens høyest rangerte demokrati kan risikere å miste muligheten til å være en troverdig forsvarer av demokrati ute - om vi ikke er vårt ansvar bevisst.
Hvordan vil kunstig intelligens påvirke arbeidslivet?
30. oktober, kl. 08.15-09.00Automatisering og kunstig intelligens vil trolig styrke produktivitetsveksten betydelig i tiårene framover, noe som gjør det mulig å produsere mer verdi på færre arbeidstimer. I en diskurs som ellers er preget av at vi må jobbe mer i årene som kommer, kan KI derfor snarere virke i motsatt retning. Er det virkelig mulig og realistisk å se for seg en kortere arbeidsuke i nær fremtid? Og hvordan passer det med premisset om at vi trenger flere i arbeid i årene som kommer?
I dette frokostmøtet vil Emil Øversveen, analytiker i Manifest Analyse, snakke om potensialet som ligger i kunstig intelligens arbeidslivet. Han vil vise hvordan produktivitetsvekst faktisk gjør det mulig å kombinere arbeidstidsreduksjon, lønnsøkning og likevel få løst de oppgavene vi trenger som samfunn.
Praktisk info
Påmelding gjøres til begge møtene samlet. Påmeldte deltakere vil få tilsendt møtelenke i forkant av hvert arrangement. Har du ikke anledning til å delta på begge arrangementene, er avmelding fra de enkelte arrangementene ikke nødvendig.
Frokostmøtene blir ikke tilgjengelig i opptak, så meld deg på og bli med direkte.