Lønnsoppgjøret i oslo kommune

Lokale, kollektive forhandlinger er den beste løsningen

Det kan være krevende for både arbeidsgivere og tillitsvalgte å gjennomføre lokale pottforhandlinger når det er mange år siden sist. Derfor jobber Akademikerne for et system der forhandlingene alltid skjer lokalt.

Publisert:

Av leder i Akademikerne kommune Tonje Leborg og nestleder Julius Okkenhaug

I disse dager avsluttes de lokale pottforhandlingene i Oslo kommune og for lektorene i KS-området. Det har ikke gått helt knirkefritt for seg.

Det er tre år siden sist det var lokal pott i kapittel 4 i KS, og hele seks år siden i Oslo kommune. Det fører til at tillitsvalgte og arbeidsgivere har rusten kunnskap og erfaring med hvordan de skal gjennomføre slike forhandlinger, noe som videre kan føre til rotete prosesser og frustrasjon blant både ansatte og tillitsvalgte.

Vi vet at årets forhandlinger har vært utfordrende. Tillitsvalgte fortjener en stor takk for den gode jobben de har gjort!

Lokale forhandlinger lønner seg

Lønnspolitikken med lokale, kollektive forhandlinger var en sentral grunn til at Akademikerne ble opprettet i 1997. Det gir best uttelling for medlemmene, samtidig som arbeidsgiver kan bruke lønn for å sikre seg den høyt utdannede arbeidskraften den trenger.

Lektorene i KS-området og flesteparten av medlemmene våre i Oslo er de eneste i Akademikerne som ikke har lokale, kollektive forhandlinger hvert år.

I kapittel 5 i KS-området og LOK-områdene i Oslo kommune, har vi et system med kollektive lokale forhandlinger. Våre medlemmer, som for eksempel er økonomer, jurister, leger og teknologer i KS-området, får hele lønnen forhandlet lokalt hvert år. Det ønsker vi også for lektorene og resten av medlemmene våre i Oslo kommune. Lokal lønnsdannelse krever godt partssamarbeid, omforent lønnspolitikk og kriterier – og kunnskapsrike tillitsvalgte og arbeidsgivere.

Med et godt innarbeidet system og mer penger kan lokale, kollektive lønnsforhandlinger brukes i et langsiktig perspektiv. Slik kan man tenke mer strategisk enn i et system der man ikke vet når neste runde er eller hvor stor potten blir.

Bekymret over små og uregelmessige lokale potter

Dersom du er tillitsvalgt i Oslo kommune eller i KS-området, og river deg i håret over uforutsigbare prosesser og lite langsiktig tenkning: Løsningen er ikke å legge ned de lokale pottforhandlingene, men å kjempe for større rammer og jevnlige forhandlinger.

Akademikerne ser på uregelmessigheten i de lokale pottene i Oslo kommune og i KS’ kapittel 4 med bekymring. Det er opp til de sentrale partene å bestemme når det blir avsatt en lokal pott til forhandlinger, og dessverre er det lite forutsigbart. Erfaringene de siste årene er at avsetningene til lokale potter er for små og kommer for sjeldent.

Akademikerne jobber derfor for en endring av lønnssystemet i Oslo og for lektorene i KS-området. Det vil lønne seg for det enkelte medlem og kommunesektoren i stort.

Tonje Leborg og Julius Okkenhaug
Tonje Leborg og Julius Okkenhaug er henholdsvis leder og nestleder i Akademikerne kommune.