forhandlingene i oslo kommune er i gang

- Må hindre kompetanseflukt fra kommunen

- Oslo kommune trenger høyt utdannede for å levere gode tjenester. Etter år med reallønnsnedgang er det viktig at kommunen sørger for at nøkkelkompetanse ikke forsvinner til privat sektor, sier Julius Okkenhaug, forhandlingsleder for Akademikerne.

Publisert: | Sist endret:

Torsdag kl 10 startet lønnsforhandlingene med Oslo. Akademikerne, som forhandler for over 4000 høyt utdannede i hovedstaden, går inn i forhandlingene med krav om reallønnsvekst.

- Tjenestene som byens innbyggere er avhengig av, krever ansatte med høy kompetanse. Gode fagmiljøer tar tid å bygge, og rives fort i stykker. Lønnsoppgjøret må bidra til at kommunen klarer å holde på høyt utdannede, sier Okkenhaug.

Samtidig er turnover også dyrt for kommunen. Ifølge kommunens egne tall koster hver nyansettelse over en halv million kroner.

Julius Okkenhaug står foran rådhuset i Oslo og smiler til kamera
Julius Okkenhaug, forhandlingsleder for Akademikerne.

Lokale, kollektive forhandlinger

Akademikerne krever at forhandlingene skal skje lokalt i årets oppgjør, og jobber på sikt for å endre lønnssystemet til medlemmene i Oslo kommune, til et lokalt forhandlingssystem som er vanlig i resten av arbeidslivet.

- På den måten kan lønn brukes som et virkemiddel for å beholde og rekruttere høyt utdannede som kommunen er avhengig av. Fristen for å komme til enighet er kl 24, den 30. april. Dersom det ikke blir enighet, går oppgjøret til mekling.