Enighet i innledende forhandlinger i Spekter helse: Oppstart av lokale forhandlinger
Den 4. april ble Akademikerne helse enige med Spekter i de innledende sentrale forhandlingene for helseforetakene. Årets lønnsoppgjør er et mellomoppgjør. Det innebærer at det kun skal forhandles om lønn.
Publisert:
Gjennomføring av de videre forhandlingene
- 30. april – frist for å avholde planleggingsmøte og avklare tallgrunnlaget for forhandlingene
- 23. mai – de lokale forhandlingene skal være avsluttet
Lokale forhandlinger
I de lokale forhandlingene er det Samfunnsviterne lokalt ved det enkelte foretak som forhandler – på egenhånd eller i samarbeid med andre foreninger innenfor Akademikerne. Legeforeningen og Psykologforeningen har i all hovedsak sine egne B-delsoverenskomster.
Dersom du ikke vet hvem som er din tillitsvalgt eller hvem som forhandler lokalt, ta kontakt med sekretariatet på [email protected].
I forhandlingene på foretaksnivå forhandles det ofte om en ramme/pott for Samfunnsviternes medlemmer. Det er ikke uvanlig at noe av denne rammen kreves fordelt på generelle tillegg til alle, for å sikre lønnsvekst for alle medlemmer. Rammen kan også brukes til å heve lokale minstelønnssatser og ansiennitetstrinn. Deretter går ofte det resterende av rammen ut til fordeling på de enkelte klinikker/divisjoner/avdelinger. Her vil ofte de lokale direktører/ledere foreslå en fordeling til individuelle tillegg.
Gjennomføring av de lokale forhandlingene
Det skal gjennomføres reelle forhandlinger med de enkelte forhandlingsberettigede organisasjonene ved de ulike virksomhetene, i tråd med avtalte kriterier for lokal lønnsdannelse. Viktig i denne sammenheng er blant annet å fremme måloppnåelse av
- Oppnå kostnadseffektivitet, faglige mål og kvalitet i helseforetakene
- Sikre målrettet og effektiv bruk av personalressurser og andre ressurser
- Rekruttere, beholde og utvikle kompetente og motiverte medarbeidere
Individuelle kriterier og lønnssamtale
I tillegg vurderes behovet for ytterligere kriterier lokalt. Praktisk gjennomføring og kriterier for vurdering drøftes mellom de lokale parter. Arbeidsgiver skal årlig ta initiativ til en dialog/lønnssamtale med den enkelte arbeidstaker. Les mer om lønnssamtalen på Samfunnsviternes nettsider.
Arbeidsgiver foretar individuelle lønnsvurderinger basert på:
- Anvendt kompetanse
- Jobbutførelse
- Arbeids- og ansvarsområde
Det skal videre tas hensyn til viktigheten av både spisskompetanse og tverrfaglig teamarbeid.