Lønnsoppgjøret

Lønnsoppgjøret 2025: Krever reallønnsvekst for sykehusansatte

Lønnsoppgjøret i sykehusene er i gang. - Vi har forventninger om reallønnsvekst for våre medlemmer, og frie, reelle forhandlinger lokalt, sier Hanne Indregard Lind, leder for Akademikerne helse.

Publisert:

Økt konkurranse fra privat sektor

Konkurransen med private virksomheter om høyt utdannede har økt de siste årene.

– Sykehusene må sørge for å beholde kompetent akademisk arbeidskraft. Flere leger, psykologer, teknologer, jurister og økonomer velger å gå til privat sektor, noe som skaper bekymring for sykehusenes evne til å rekruttere og beholde nødvendig kompetanse, sier Indregard Lind.

Hun påpeker at det er spesielt viktig å kunne tilby konkurransedyktig lønn i en tid der mangel på folk i sektoren blir en stadig større utfordring.

– Lønnsforhandlingene er et av de viktigste verktøyene vi har for å sikre at sykehusene kan beholde og tiltrekke seg de rette fagpersonene, som igjen er avgjørende for å opprettholde en god og effektiv pasientbehandling, sier Indregard Lind.

Lokale, kollektive forhandlinger for alle foreningene

For første gang i et mellomoppgjør krever Akademikerne helse lokale kollektive forhandlinger for alle medlemmene av Akademikerne helses foreninger. Legeforeningen har tradisjon for å forhandle lønn for noen legegrupper sentralt, men krever i år lokale forhandlinger for alle leger i sykehus.

Videre forhandlingsløp

Akademikerne og Spekter starter forhandlingene med å avtale frister for det videre forhandlingsløpet, uten at det forhandles en økonomisk ramme sentralt. Deretter forhandler hver enkelt forening i Akademikerne lønnen til sine medlemmer.

Det er ventet at de sentrale partene kommer til enighet om frister og videre løp for forhandlingene i løpet av dagen.

Når de lokale forhandlingene er gjennomført, møtes de sentrale partene igjen for å oppsummere protokollene fra forhandlingene, løse eventuelle uenigheter og avslutte oppgjøret.