Lønnsoppgjøret i staten
Hva betyr kjennelsen i Rikslønnsnemda for deg som medlem?
Akademikerne gikk seirende ut av Rikslønnsnemda og får beholde egen avtale i staten. Hva betyr kjennelsen for deg som er medlem og jobber i staten?
Publisert: | Sist endret:
Da Akademikerne gikk ut i streik våren 2024 for å beholde tariffavtalen vår i staten, var det med bred støtte blant tillitsvalgte og medlemmer i foreningen.
- I hele høst har vi arbeidet med forberedelsene til behandlingen av saken i Rikslønnsnemnda. Arbeidet har båret frukter og vi kan med stor glede formidle at vi fikk medhold i nemnda, sier Christer Wiik Aram, nestleder i Akademikerne stat og seniorrådgiver i Samfunnsviterne.
Nå har Rikslønnsnemda endelig konkludert i saken, og resultatet er at vi beholder avtalen vår som sikrer at alle pengene går ut til lokale, kollektive forhandlinger ute i virksomhetene.
- Dette er en viktig seier for oss sier Wiik Aram.
Les kjennelsen fra Rikslønnsnemda (PDF)
Spørsmål og svar etter avgjørelsen i Rikslønnsnemda
Akademikerne har svart ut relevante spørsmål om hva som skjer etter avgjørelsen i nemda. Du finner spørsmål og svar-artikkelen her: Spørsmål og svar etter avgjørelsen i Rikslønnsnemda.
Økomomien for lønnsoppgjøret 2024 forklart
Vi har laget en artikkel som forklarer den samlede økonomiske rammen for årets oppgjør, som du finner her.
Lokale forhandlinger innen 15. februar
Resultatet betyr at hele den disponible rammen på 2,7 % skal ut til lokale kollektive forhandlinger ute i virksomhetene. Virkningstidspunktet er satt til 2. juni 2024, som er et resultat av nemndas praksis. For de av Akademikernes og Unios medlemmer som er omfattet av tjenestetvistloven § 26 a, er virkningstidspunktet for ny lønn 1. mai 2024. Dette er embetsmenn og militære tjenestemenn som ikke har adgang til å streike.
Ordningen med håndtering av uorgansierte følger samme praksis som tidligere. Dette betyr at uorganiserte følger den avtalen som er størst i den enkelte virksomhet. Virkningstidspunktet for uorganiserte er 1. mai.
De lokale forhandlingene skal være avsluttet så snart som mulig, og senest innen 15. februar 2025.
Les mer om lokale forhandlinger i staten
Samfunnsviterne vil i løpet av den nærmeste tiden sende ut mer utfyllende informasjon til tillitsvalgte og medlemmer om hvordan dere nå skal forholde dere til årets lønnsforhandlinger.
Vi råder alle tillitsvalgte til å starte forberedelser for gjennomføring av forhandlingene på sin arbeidsplass dersom dette arbeidet ikke er i gang allerede.
Bli med på webinarer om lokale forhandlinger
- Meld deg på webinar om lokale forhandlinger 4. desember
- Meld deg på webinar om lokale forhandlinger 10. desember
På webinaret tar vi for oss:
- Lokale forhandlinger i staten – hva det skal forhandles om og når
- Lønnskrav – anledninger og handlingsrom
- Hva en lønnssamtale er – og ikke er
- Hvorfor du bør ha en lønnssamtale før du skal fremme et lønnskrav
- Hvordan du forbereder deg til og gjennomfører en god lønnssamtale
- Hva det er viktig å tenke på når du skal skrive et godt lønnskrav
- Argumentasjon, kriterier og lokal lønnspolitikk
- Lønnsstatistikk og lønnsrelasjoner