Lønnsoppgjøret i staten
Økonomien for lønnsoppgjøret 2024 forklart
Den samlede økonomiske rammen for årets lønnsoppgjør i staten er på 5,2 prosent som er i tråd med frontfaget. Rammen er lik for begge tariffavtalene (Akademikerne/Unio og LO/YS). Rammen på 5,2 prosent er et uttrykk for samlet avtalt lønnsøkning for ansatte i staten i 2024.
Publisert: | Sist endret:
Økonomien i lokale forhandlinger
Akademikernes og Unio har avtalt at skal hele den disponible økonomiske rammen som er fremforhandlet i det sentrale oppgjøret skal avsettes til gjennomføringen av lokale forhandlinger i virksomhetene. LO/YS har avtalt at en andel skal fordeles som sentrale tillegg, mens resten skal forhandles lokalt.
Beregningsgrunnlag for det lokale tarifftillegget:
I tillegg til den avtalte rammen for oppgjøret tas det også hensyn til beregninger av tarifftekniske elementer som overheng og glidning i de sentrale forhandlingene. Både overheng og glidning trekkes fra den totale rammen. Overhenget er effekten av fjorårets lønnsoppgjør inn i til 2024, og glidningen er et uttrykk for annen lønnsutvikling i avtaleområdet (eks 2.5.3 forhandlinger, 2.5.5 endringer mv). Overheng og glidningstall som legges til grunn er ulike for de to avtalene.
Etter at størrelsen på glidning og overheng er trukket fra den sentrale rammen, er det klart hvor stort tarifftillegget blir i år, også omtalt som lokal pott, disponibel økonomi eller friske økonomiske midler.
Rammen i år er avtalt til 5,2 prosent, men dette betyr ikke at det i år avsettes 5,2 prosent til lokale forhandlinger.
En forenklet forklaring på beregningen av tarifftillegget kan illustreres med følgende eksempel:
Ramme – (overheng og glidning) = Tarifftillegg (årsvirkning)
Økonomisk ramme (5,2%) – Overheng (2,6%) – Glidning (0,8%) = Tarifftillegg 1,8%*
*En beregning av tarifftillegget må omgjøres fra årsvirkning til datovirkning, for å fastsette lokal pott gjeldende fra avtalt dato. Dette beregnes på følgende måte: 1,8% * 12/8 (virkning i 8 av 12 måneder).
Dette gir da et resultat på 2,7 prosent som skal beregnes av akademikernes lønnsmasse i virksomheten og som i sin helhet skal fordeles i lokale forhandlinger ved bruk av ulike virkemidler som partene blir enige om.