Placeholder: ArticlePage : Article Top
Streikende i gule vester ute på Egertorget i Oslo. Foto.
Placeholder: ArticlePage : Article Header
Placeholder: ArticlePage : Article Teaser Content
Placeholder: ArticlePage : Article Content

Statusoppdatering om lønnsoppgjøret i staten

Som en konsekvens av at streiken i staten ble avsluttet ved at regjeringen grep inn med bruk av tvungen lønnsnemnd, så skal lønnsoppgjøret for Akademikerne avgjøres av Rikslønnsnemnda 7. november. 

Publisert: | Sist endret:

Akademikerne stat og Unio stat gikk ut i streik 24. mai fordi meklingen i tariffoppgjøret ikke førte frem til en løsning. Staten ville ha alle fire hovedsammenslutningene, Akademikerne, Unio, YS Stat og LO Stat, over på én felles hovedtariffavtale.

Akademikerne og Unio ville beholde sin hovedtariffavtale, hvor hele den disponible økonomien i oppgjøret sendes ut til virksomhetene. Deretter skal partene lokalt gjennomføre lokale kollektive forhandlinger om fordelingen av lønnsmidlene.

– Vi gjorde det helt klart før lønnsforhandlingene startet: Vi ville beholde vår avtalemodell. Staten tvang oss i stedet ut i en konflikt vi aldri ønsket. Kampen om å beholde avtalen vår fortsetter nå i Rikslønnsnemnda, sier leder i Akademikerne stat, Kari Tønnessen Nordli.

Datoer for nemndsbehandling

Akademikernes og Unios saker skal behandles samtidig. Først skal partene i tariffavtalen gi skriftlige innlegg, deretter møtes de til en muntlig hovedforhandling for Rikslønnsnemnda i Arbeidsretten i Oslo.

LO sendte det fremforhandlede oppgjøret, slik dette forelå etter mekling, ut på uravstemning. Som en konsekvens av at medlemmene stemte nei til oppgjøret, så ble det besluttet at LO ville be om frivillig nemndsbehandling. Staten samtykket til dette og Rikslønnsnemnda skal derfor behandle saken.

LO Stats sak vil bli behandlet i Rikslønnsnemnda 15. november. Det vil deretter skrives separate kjennelser.

Kjennelsene vil ikke foreligge før alle sakene er ferdigbehandlet.

Hva betyr dette for deg som jobber i staten?

Tvungen lønnsnemnd fører til at lønnsoppgjøret blir forsinket i år. Vi kan ikke si noe nærmere om utfallet av årets oppgjør før det foreligger en kjennelse i Rikslønnsnemnda.  

Vi vil komme nærmere tilbake med informasjon om årets lønnsforhandlinger.

To av tre støttet streiken i staten

Ifølge en undersøkelse Respons Analyse gjorde for Akademikerne, støttet 67 prosent av befolkningen Akademikernes og Unios streik.

Undersøkelsen ble gjennomført rett i etterkant av streiken og litt i overkant av 1000 personer svarte.

Respons Analyse spurte også om Akademikerne og Unio bør få beholde egen tariffavtale i staten. Av de som har bestemt seg, sa nesten tre av fire ja til dette.

Placeholder: ArticlePage : Article Some
Placeholder: ArticlePage : Article Bottom

Les mer om lønnsoppgjøret

Illustrasjon av to menn som ser på en kontrakt sammen. En penn signerer på kontrakten.

Lokale forhandlinger

Skal du fremme krav eller bli forhandlet for i høst? På disse sidene finner du informasjon som gjør deg godt forberedt til de lokale forhandlingene.

Illustrasjon av en kvinne og en mann som deler et håndtrykk. Over dem henger en pengesekk og to avtaleverk

Lønnsoppgjøret 2024

Årets lønnsoppgjør er et hovedoppgjør.  I et hovedoppgjør er alle tariffavtalens bestemmelser oppe til forhandling. Lønn, arbeidstid, velferdspermisjoner, overtidsbetaling, pensjon og annet kan endres. Akademikerne var i streik i staten etter at meklingen ikke førte frem, men streiken ble avbrutt ved tvungen lønnsnemd.

Illustrasjon av hodet til en mann som ser på tre plaketter med bilder av et tre, mynter og en blomst.

Lønn i offentlig sektor

En av våre viktigste oppgaver som fagforening er å være en rådgiver for medlemmene våre i spørsmål om lønn. Vi jobber for at lønnen skal forhandles lokalt, der medlemmene jobber. Fordi vi mener dette gir best uttelling for medlemmene våre.