Student
Studietips: Slik kommer du deg gjennom eksamensperioden
Samfunnsviternes overlevelsesguide til den tøffeste tiden i semesteret.
Publisert: | Sist endret:
Eksamensperioden er den tøffeste tiden for deg som er student. Det er ikke uvanlig å føle seg sliten og demotivert på denne tiden av semesteret.
Gulroten i enden av eksamensperioden er jul- eller sommerferie, hvor det som regel fins mer rom for sosialt påfyll og avslapning. Men hvordan kommer man seg gjennom den intense perioden mellom nå og det stadig mer fristende avbrekket?
1. Gjør noe gøy også
Du har sikkert veldig mye pensum du skal gjennom. Slik er det som regel. Men det å holde motivasjonen oppe i en intens periode er en kunst, og for å øke sjansene dine er det viktig at du også gjør noe som gir deg skikkelig påfyll. Dra ut med venner, spill brettspill, finn frem det morsomste du vet og ta et dypdykk i det i noen timer.
Det er viktig å holde av tid til studier, men det er også viktig å holde av tid til å gi hjernen pauser, og la batteriene lade seg. Still deg spørsmålet: «Hva ville gjort meg mest glad akkurat nå?» Og gi deg selv lov til å bruke litt tid på akkurat dét. I dag er også livet ditt, selv om du er i en periode med mye forpliktelser.
2. Lag en prioritert plan – og følg den
Somnevnt i punktet over – du har sikkert veldig mye pensum. Men er alt like viktig? Begynn med å legge lærebøker og notater foran deg og lag en prioritert oversikt over hele pensum. Hva kan du allerede godt? Hvor er du usikker? Det er kanskje ikke så lurt å spekulere i hva som kan, og ikke kan komme opp på eksamen – men det kan være lurt å ta tak i det som virker mest ullent først.
En solid strategi er å lage en sjekkliste som bygger på hva som har kommet opp mye i forelesninger. Deretter kan du sammenligne det med hva du ser du trenger å terpe mest på i pensumet som helhet.
Hvis du prioriterer pensum etter disse to kategoriene, så kan du begynne med det viktigste mens du er mer opplagt i starten av studieløpet. Så kan det mindre viktige pensumet komme mot slutten, når du er mer sliten og lei. Hvis du skulle gå tom for tid, så har du på denne måten fått prioritert det viktigste.
En studieplan må også være realistisk nok til at du klarer å følge den. For å følge den er viktig for å unngå for mye prokrastinering og mental uhelse. Selvtillit bygges ved at du ser at du får til det du skal gjøre – du får tillit til at du stiller opp for deg selv og din egen fremtid.
Hvis du ikke får til studieplanen, kanskje den er for stram og bør justeres? Kanskje du må gi deg mer tid til avslapning og moro? Hele poenget er at du skal komme deg gjennom uten å bli utbrent. Det er allerede en tøff periode, så vær romslig med deg selv.
3. Ta pauser
Søvn er din beste venn når du skal ta til deg mye informasjon, og døgning er vanvittig overvurdert. Søvn pleier både langtids- og korttidsminnet ditt, som man kan argumentere for at du trenger i eksamensperioden. I tillegg får du bedre kroppslig og mental helse. Døgning forårsaker det motsatte – flere timer søvnmangel tilsvarer gradvis høyere alkoholprosent i blodet ditt.
Trening er et godt hjelpemiddel for å sovne godt og få god søvnkvalitet – og det å trene kroppen bedrer også dine kognitive evner. Det er også en god mulighet til å fjerne seg helt fra pensum og resette hodet. Hvis du trener utendørs får du dessuten en haug med bonusgoder ettersom natur og dagslys er bra for deg.
I tillegg til å pleie kropp og sjel bør du røre på deg regelmessig i løpet av en studieøkt. Det fins flere tidtagere av typen Pomodoro som hjelper deg med å ta pauser med intervaller som passer for deg. Noen ganger er pensum så ulidelig trått at du må bite deg gjennom halvtimesøkter før du kan belønne deg selv med en kaffepause. Noen ganger er flyen god, og du kan med letthet sitte lenger – men det pleier å være lurt å strekke på bena en gang i timen.
4. Plei kroppen
Det er lett å glemme de grunnleggene behovene dine i femte time på lesesalen. Hvis du begynner å kjenne livsgnisten sakte, men sikkert ebbe ut, still deg selv noen kontrollspørsmål:
- Er du sulten?
- Kjenner du deg alene?
- Er du sint og frustrert?
- Kjenner du deg sliten?
Det er viktig at du adresserer disse behovene, hvis ikke vil både motivasjonen og humøret ditt være skadelidende. Slå gjerne to fluer i en smekk og dra i kantinen med noen venner. Dra på studentpub med medstudenter og luft frustrasjonene. Be om hjelp hvis du sitter fast med en vanskelig del av pensumet. Ta deg en powernap eller treningsøkt (se punkt 3.).
5. Eksamensperioden er midlertidig
Eneste vei ut er dessverre gjennom – men bruk dagene godt, og du vil komme deg helskinnet gjennom dette også.
Hvis du skulle få en dårlig karakter eller to, kan dette som regel repareres ved å kompensere med gode karakterer i fag du liker bedre – eller i verste fall, ta eksamen på nytt. Det fins måter å rydde opp hvis du vil. Og de fleste arbeidsgivere ser ikke på karakterene dine, kun at du har fullført.
De fleste studenter jobber deltid ved siden av studiene, så det kan være vanskelig å få kabalen til å gå opp – men forsøk å gjøre studiene til dagjobben din i størst mulig grad. Still opp fra klokka 09 og utnytt dine mest fokuserte timer godt.
Det viktigste er at du har en god rutine. De dagene hvor alt føles tungt, grått og slitsomt så vil rutinen hjelpe deg å stille opp for deg selv og sørge for at du kommer deg gjennom dagen.
Og hvis du har en dag hvor alt er helt krise og motivasjonen har slått seg helt gjennom kjellergulvet – kanskje du skal ta deg en fridag fra studiene? Dra en tur i marka eller spill FIFA en hel dag med kompisen din. Og ikke ha dårlig samvittighet underveis. Du er ikke en maskin, og de dagene kommer til å komme. Gjør det du trenger for å gjenopprette balansen.
Det er også lov å være sliten. Eksamensperioden varer som regel noen uker på slutten av hvert semester, men så er de faktisk over. Sett opp en god belønning for deg selv etter siste eksamen, uansett hvordan det har gått. Det fortjener du.
Lykke til, og ta vare på deg selv.