Placeholder: ArticlePage : Article Top
Placeholder: ArticlePage : Article Header

8. mai 2020 – fred og krisetid

En hilsen fra Samfunnsviternes leder, Merete Nilsson.

Publisert: | Sist endret:

Placeholder: ArticlePage : Article Teaser Content
Placeholder: ArticlePage : Article Content

I dag er det 75 år siden freden kom til Norge. I 2020 er det vanskelig for de fleste å fatte hva begrepet «fred» faktisk innebærer. Samtidig har denne våren paradoksalt nok gitt oss en liten påminnelse om hva krigen faktisk innebar for folk flest.

I forbindelse med korona-pandemien har politikerne og media stadig minnet oss på at vi måtte akseptere de strengeste inngrepene i personlig frihet i fredstid. Hverdagen har endret seg mye for mange, med dertil bekymringer. Korona-pandemien er forhåpentligvis snart over, men følelsen av krise har bygget seg opp lenge bare vi går litt utover Norges grenser. Ungarn blir nå regnet som EUs første ikke-demokratiske stat, og Polen er på vei i samme retning. Og som de fleste har fått med seg knaker demokratiet kraftig i sammenføyningene selv i USA, landet som nettopp ble forbundet med frihet og demokrati på denne dag for 75 år siden. Heller ikke i Norge er alt rosenrødt. I 2011 opplevde vi høyreekstrem terror av verste sort, og for bare et knapt år siden forsøkte en ny terrorist å begå massedrap i en moske. Demokratiet og det åpne samfunnet er med andre ord under kontinuerlig press.

Det er mørke skyer i horisonten, men det er også mye å glede seg over. Norge er fortsatt et av verdens beste land å bo i. Vi har ytringsfrihet, demokrati og et samfunn preget av likeverdighet og tillit der de aller fleste rapporterer om gode og trygge liv. La derfor 8. mai markere håpet og freden – selv i krisetid.


Placeholder: ArticlePage : Article Some
Placeholder: ArticlePage : Article Bottom