Kjære medlemmer og tillitsvalgte

En påskehilsen fra Samfunnsviternes leder, Merete Nilsson.

Publisert: | Sist endret:

Nå er det tre uker siden det ble innført svært mange omfattende tiltak som følge av corona-viruset. Tre uker i annerledes-landet og med et annerledes liv. Endringer har ført til hjemmekontor, hjemmeundervisning for barna, og kanskje også i kombinasjon med omsorg for mindre barn. Noen har hatt et stort arbeidspress de tre ukene, mens andre har blitt permitterte. Uansett har det medført store endringer for folk flest, og vi opplever begrensninger i vårt  dagligliv som vårt samfunn ikke har hatt siden 2. verdenskrig.

For Samfunnsviterne som forening har de siste ukene vært annerledes, men vi har nå begynt å komme over i en driftsfase og begynt å tenke framover. Som mange andre virksomheter har også vi hatt bratt læringskurve med tanke på bruk av digitale flater som Teams, Go To Webinar, i tillegg til sosiale medier. Mye av det som har ligget på «tegnebrettet» blir nå realisert for å kunne gi et best mulig tilbud til våre medlemmer. Det jobbes nå med å få på plass et digitalt kurstilbud som vil være tilgjengelig fra og med mai. Medlemmer og tillitsvalgte vil bli informert via e-post straks påmeldingsmulighetene er klare.

Mange av våre medlemmer har hjemmekontor for tiden, kun et fåtall er heldigvis permitterte. For de av oss som er vant til å kombinere hjemmekontor med tilstedeværelse på kontoret ble vel ikke overgangen så stor, men hjemmekontor i flere uker er noe helt annet. Selv om en regelmessig snakker med gode kolleger både via Teams, FaceTime og telefon, så kan det ikke erstatte den uformelle praten ved kaffemaskina, i lunsjen eller det å stikke hodet inn på nabokontoret for å få en rask avklaring. Alle de små uformelle samtalene gjennom en arbeidsdag, som i tillegg til det sosiale, også gir framdrift i arbeidsoppgavene. Dette bekrefter vel bare at selv om de teknologiske løsningene gir oss muligheten til å sitte og jobbe hvor som helst, så kan det aldri erstatte de sosiale møteplassene og interaksjonen mellom menneskene.

Jeg gleder meg til å kunne ta hverdagen tilbake! Til å dra på jobben, møte kolleger, spise lunsj i kantina, delta i fysiske møter og til å kunne kombinere dette med å benytte flere av de digitale verktøyene som vi nå har blitt gode på å ta i bruk.

Nå står påsken for døra. Det blir en annerledes påske. En ekte hjemmepåske for oss alle. På vår Facebook-side vil vi også førstkommende mandag dele en liten mandagsrefleksjon med tanker, refleksjoner og musikk fra vår samarbeidspartner, organisasjonsrådgiver Knut Roppestad. Vi håper at hans tanker og refleksjoner om arbeidslivet kan være fint å ha med seg inn i påskeuka, enten man skal jobbe eller ha påskeferie.

Ei venninne av meg har ei mor som snart er 100. Hun sier følgende: «Enten så går det bra, eller så går det over!»  Så da gjør det vel det, tenker jeg.

God påske!

Med vennlig hilsen,
Merete Nilsson
Leder i Samfunnsviterne