- Tiltak i kompetansemeldingen treffer ikke akademikergrupper
Samfunnsviterne har levert et innspill til kompetansereformen som skal på høring i Utdanning og forskningskomiteen på Stortinget 12. mai.
Publisert: | Sist endret:
Deltagelse i opplæring i arbeidslivet blant personer med høyere utdanning har sunket de senere årene og er nå lavere enn i de andre nordiske landene.
- Å få på plass ordninger for etter- og videreutdanning er helt nødvendig for omstilling og etablering av bærekraftige løsninger på lengre sikt og ikke minst for å møte de store samfunnsutfordringene som klima og miljø, sier Merete Nilsson.
Samfunnsviternes medlemsundersøkelser viser et stort sprik mellom medlemmenes ønske om og muligheten til å delta i etter- og videreutdanning. De vanligste årsakene til at våre medlemmer ikke deltar er mangel på tid og finansiering.
- Dette må tas på alvor. Styrking av kompetansen i befolkningen, økt tverrfaglighet, god innovasjonsevne og digitaliseringskompetanse er viktige elementer i kompetansereformen, sier Nilsson.
Samfunnsviternes leder mener det ligger mange gode tiltak i kompetansereformen, men det avgjørende blir at virkemiddelapparatet kan brukes mer fleksibelt under normale forhold.
- Tiltakene kan ikke bare brukes i krisetid som nå under Korona- pandemien. Tiltakene i meldingen treffer ikke akademikergruppene, sier Nilsson.
Her er noen av Samfunnsviternes synspunkter om etter- og videreutdanning som ble levert til høringen 12. mai:
- Etter- og videreutdanning bør inngå som en viktig del av arbeidstakernes lønns- og arbeidsvilkår, som det kan forhandles om på sentralt, lokalt og individuelt nivå på samme måte som det kan forhandles om lønn og andre rettigheter og plikter.
- Det er behov for forskjellige finansieringsordninger for etter- og videreutdanning, slik at ulike grupper og virksomheter i arbeidslivet skal kunne få like muligheter til deltagelse og investering i kompetanseutvikling.
- Etter- og videreutdanning må i størst mulig grad gi ordinær lønn, med full opptjening av feriepenger, folketrygdpensjon og tjenestepensjon og uten tap av sosiale rettigheter, som sykepenger, dagpenger, foreldrepenger og uføreytelser. I den grad det gis kompetanse- permisjon uten lønn, eller med delvis lønn, må sosiale rettigheter fortsatt være i behold.