Brudd i IA -forhandlingene
Etter lange forhandlinger ble det 4. desember brudd i forhandlingene om en ny IA-avtale. - Bruddet i forhandlingene er en fallitterklæring for trepartssamarbeidet, men det bør ikke stoppe det viktige arbeidet som foregår for å styrke arbeidsmiljø og inkludering på arbeidsplassene, sier Espen Nordgård Jakobsen, leder i Samfunnsviterne.
Publisert: | Sist endret:
Fra den første IA-avtalen i 2001 har en fredning av sykelønnsordningen ligget til grunn for trepartssamarbeidet om et inkluderende arbeidsliv. Nå var det nettopp sykelønnsordningen partene ikke klarte å bli enige om. Uenighet om sykepengeordningen endrer ikke visjonen og heller ikke utfordringsbildet. Dagens avtale gjelder ut 2024, og det er per nå høyst usikkert om forhandlingene vil bli gjenopptatt neste år.
Den viktigste inkluderingen skjer på arbeidsplassene
IA-avtalen er et rammeverk for samarbeid om inkludering. Den har noen virkemidler, men er først og fremst en felles visjon for arbeidslivet.
- Det er tross alt på arbeidsplassene den viktigste inkluderingen skjer. Det er her vi kan ta vare på ansatte som blir syke, her vi kan tilrettelegge, her vi kan skape et arbeidsmiljø som slipper folk til og inviterer til mangfold, fremholder Nordgård Jakobsen.
Høstens IA-debatt i media har dessverre fått et svært snevert fokus på sykepengeordningen. Inkludering handler imidlertid om arbeidsmiljøet i sin helhet. Altså hvordan arbeidet organiseres, planlegges og utføres, og alle aspekter ved dette, slik som støttende ledelse, kompetanseutvikling, medvirkning og deltakelse, dialog og informasjon, tydelige forventninger, livsfasetilpasninger, fleksibilitet, trygge team, etc.
Inkludering bør være et sentralt punkt i alt virksomheten foretar seg:
- fra strategisk virksomhetsplanlegging
- forebyggende innsats for arbeidsmiljøet
- utvikling av personalpolitikk
- rekruttering
- omstilling
- kompetanseutvikling, og så videre
Videre samarbeid
Et formelt rammeverk for videre samarbeid består uten IA-avtalen.
IA-avtalen har gitt partene både plikter og rettigheter til å delta og samarbeide om felles mål.
Selv om avtalen faller bort fra nyttår, består behovet for, og plikten til samarbeid gjennom arbeidsmiljøloven og hovedavtalene.
Samfunnsviterne håper forhandlingene kan gjenopptas og at det på et senere tidspunkt vil være mulig å komme til enighet om en ny avtale.
Arbeidet for et fleksibelt og inkluderende arbeidsliv må uansett fortsette med uforminsket kraft. Vi følger situasjonen videre og vil informere dersom det skjer noe nytt.
Se Q&A fra Akademikerne, som deltok i forhandlingene: Spørsmål og svar etter bruddet i IA-forhandlingene