Responsive image
Samfunnsviternes leder, Espen Jakobsen er bekymret for studentenes hverdag når forslag til statsbudsjett ikke sikrer lik rett til utdanning for alle.

Dypt bekymret for studentene

Samfunnsviternes leder, Espen Nordgård Jakobsen uttrykker en dyp bekymring for studentene etter dagens fremlegging av statsbudsjettet for 2025

Publisert: | Sist endret:

- Vi i Samfunnsviterne er skuffet over at lik rett til utdanning nok en gang nedprioriteres.

Statsbudsjettet for 2025 legger riktignok opp til en økning i studiestøtten på 2,9 prosent. Jakobsen er imidlertid bekymret for at en justering i henhold til prisveksten i realiteten ikke veier opp for økte levekostnader og studentenes allerede trange økonomiske kår. Samfunnsviterne mener at studiestøtten må økes og knyttes til 1,5 G. 

- Utilstrekkelig studiefinansiering tvinger studentene til å jobbe mer, og studere tilsvarende mindre. Å sikre en studiestøtte som studentene kan leve av er viktig for at alle skal få like muligheter til å ta en utdanning - og til å bruke tid på utdanningen, uavhengig av økonomisk bakgrunn, utdyper Jakobsen.  

Kritisk for UH-sektoren 

Jakobsen er også betenkt når det kommer til budsjettet til UH-sektoren, som i praksis betyr en realnedgang i budsjettene til forskning og utvikling på 3,5 prosent. 

- Når regjeringen samtidig prioriterer en rekke målrettede satsinger i et allerede presset budsjett, sier det seg selv at mange deler av sektoren vil lide. Uten en bred tilnærming til kunnskapsfeltet, vil fremtidens kunnskapsberedskap stå i fare, påpeker Jakobsen. 

Positive signaler på arbeidsinkludering 

Samfunnsviterne er imidlertid glade for at det settes av mer penger til arbeidsmarkedstiltak og at arbeidsrettet oppfølging gjennom NAV styrkes, understreker Samfunnsviternes leder.

- Disse tiltakene er helt nødvendige for at flere kan ha en jobb å gå til, påpeker Jakobsen.

For å opprettholde velferden også i fremtiden, understreker Jakobsen at vi er helt avhengige av at flere inkluderes i arbeidsmarkedet.

- At det målrettes tiltak mot de som i dag faller utenfor er derfor både god samfunnsøkonomi og viktig for den enkelte, avslutter han.