Etter- og videreutdanning
Hvordan kan jeg utvikle meg i en ny retning på jobb?
Ønsker du å bevege deg videre i arbeidslivet, men vet ikke helt hvor du skal begynne? Og tilbyr Samfunnsviterne egentlig midler til videreutdanning?
Publisert:
Noen ganger holder det å være selvlært
Er du brennende engasjert i bærekraft eller personvern? Hvis du ønsker å jobbe mer med det du brenner for, er et godt første steg å snakke med arbeidsgiver. Vær ærlig om det du gjerne skulle jobbet mer med, og tenk gjerne gjennom i forkant hvordan dette kan hjelpe organisasjonen med å nå sine mål.
Det kan være rom for å tilpasse stillingen din, eller dere kan snakke om hva som skal til for at dere kommer dit. Dette kan også være en del av utviklingssamtalene du har med din nærmeste leder.
Be arbeidsgiver om å investere i deg
Hvis du kjenner på et behov for å øke din kompetanse, er anbefalingen at du har en åpen samtale med din leder om dine ønsker og ambisjoner. Dette gjelder uansett om du ønsker å bli flinkere i jobben du har nå, eller for å jobbe mot en annen stilling internt. Det er arbeidsgivers ansvar å sørge for at arbeidstaker har de verktøy som til enhver tid trengs for å gjøre jobben.
En god leder vil ønske å investere i sine ansatte. Sjansen er god for at du og din leder kommer til en enighet som er til fordel for både deg som arbeidstaker, og organisasjonen du jobber i.
Hva hvis jeg ønsker å gjøre noe helt annet enn i dag?
Hvis du ønsker å bytte beite, kan det hende at du må dekke videreutdanningen selv. Men også i dette tilfellet kan det lønne seg å først og fremst snakke med arbeidsgiver. Hvis du ønsker å ta årsstudium i markedsføring eller master i ledelse på deltid, kan dette være kompetanseheving som organisasjonen du jobber i har behov for.
Tilbyr Samfunnsviterne midler til etter- og videreutdanning?
Nei, vi har beklageligvis ikke mulighet til å tilby midler til etter- og videreutdanning til våre medlemmer. Vi mener at hovedansvaret for å gi deg de verktøyene du trenger for å utføre og videreutvikle dine ferdigheter i jobben din ligger hos din arbeidsgiver. Vi oppmuntrer deg til å ha en åpen dialog med din leder om hvor du vil.
Slik får du jobben til å dekke videreutdanning
For å øke sjansen for at jobben vil dekke din etter- og videreutdanning, gjelder det å finne de gode argumentene.
- Snakk med tillitsvalgt. Diskuter argumentene dine med tillitsvalgt først. I tillegg til erfaring fra forhandlinger, kan tillitsvalgte også sitte på viktig informasjon om arbeidsgiver.
- Hva slags kompetanse trenger arbeidsgiveren din? Spør arbeidsgiver om hva slags kompetanse arbeidsplassen trenger, og hør om de har en plan for kompetanseutvikling. Finn ut hvilke kriterier du må oppfylle for å være aktuell for dette.
- Hva ber du om – helt konkret? Forutsigbarhet er gull! Legg frem studieplanen og forklar hva utdanningsløpet vil innebære for arbeidsgiver både praktisk og økonomisk.
- “What's in it for me?” vs. “What's in it for you?” Du har selvfølgelig klare tanker om hvorfor denne utdanningen vil være nyttig i arbeidshverdagen din, men det er ikke sikkert disse argumentene er like relevante for arbeidsgiver. Fokuser på nytteverdien for hele virksomheten. Knytt opp til handlingsplaner, strategidokumenter og uttalte mål.