Dette bør du vite om arbeidstid
Hvor mye kan arbeidsgiveren din egentlig kreve at du jobber? Dette og mye mer får du svar på i denne praktiske guiden.
juss og arbeidsliv
Hvordan er egentlig reglene for ferieavvikling på jobben?
Publisert: | Sist endret:
Hvor mange ferieuker har du krav på, hvor mye ferie kan du overføre til neste år og hvordan er egentlig reglene for feriepenger? Her gir vi deg en liten gjennomgang av regelverket. I tillegg finner du vårt nyttige og mer utdypende introduksjonskurs om ferie og feriepenger nederst i artikkelen.
Ferieloven gir deg og alle andre som er ansatt i en jobb rett på ferie. Loven skal alltid følges, med mindre man har tariffavtaler eller tilsvarende avtaler som er til fordel for deg som arbeidstaker. Loven gjelder for alle som utfører arbeid i "andres tjeneste", og dermed ikke for selvstendig næringsdrivende.
Du har ikke rett på lønn i de ukene du tar ferie, derfor betales det i stedet ut feriepenger for å sikre at du har økonomi til å ta ut ferien din. Feriepengene du får utbetalt i år har blitt tjent opp gjennom fjoråret.
Feriepengene skal utgjøre minst 10,2 prosent av lønnen i opptjeningsåret, og 12 prosent om du har fem ukers ferie. Arbeidstakere over 60 har rett på minimum 12,5 prosent. og 14,3 prosent ved seks ukers ferie.
Har du ikke opparbeidet feriepenger gjennom fjoråret, har du uansett krav på full ferie om du ønsker det. Men du kan velge å motsette deg ferie dersom du ikke har tjent opp nok feriepenger til å dekke bortfallet av lønn.
Dersom arbeidsplassen stenger helt ned under hele eller deler av ferieperioden, kan du som arbeidstaker likevel pålegges ferie, selv om du mangler feriepenger.
Når du slutter i en sommerjobb er hovedregelen at feriepengene skal utbetales på siste vanlige lønningsdag før du slutter.
Dersom du blir helt arbeidsufør (100 prosent sykemeldt) før ferien, kan du kreve utsettelse av ferien til senere i året. Blir du helt arbeidsufør under ferien, kan du kreve å få utsatt feriedagene som påvirkes til senere i året. Dette må avklares med arbeidsgiver så tidlig som mulig, og arbeidsuførheten må dokumenteres med legeerklæring.
Varighet: 20 minutter.
Hvor mye kan arbeidsgiveren din egentlig kreve at du jobber? Dette og mye mer får du svar på i denne praktiske guiden.
Ønsker du å «flexe» litt mellom hjemmekontoret og kontoret? Kan du egentlig jobbe fra hytta? Her får du oversikten over dagens regelverk.
Hva kan egentlig sjefen bestemme?