Placeholder: ArticlePage : Article Top
Eli smiler til kamera iført en blå, høyhalset genser. Hun sitter ved et langbord, og det er lyspærer i taket over henne. Bilde.
Eli Sandmo Brenna jobber i en grønn startup som tilbyr et verktøy for å måle utslipp i kulturbransjen.
Placeholder: ArticlePage : Article Header

Ledestjerne

Fra Blindern til grønn startup

Med interesse for klima og miljø har Eli Sandmo Brenna landet sin første jobb i den grønne startup-en Green Producers Club.

Publisert: | Sist endret:

Placeholder: ArticlePage : Article Teaser Content
Placeholder: ArticlePage : Article Content

Eli fikler med telefonen i det intervjuet skal starte. Hun er inne i studentweb. 

– Jeg tenkte bare jeg skulle friske opp hva det er jeg har studert. 

I studentweb finner hun et årsstudium i latin, utviklingsstudier i Vietnam, exphil og exfac i Roma, en bachelorgrad i internasjonale studier, med fordypning i klimahistorie, og utvekslingsopphold i Berlin og Maastricht. I tillegg har hun skrevet en masteroppgave på Senter for Teknologi, innovasjon og kultur (TIK). Der skrev hun om det norske Klimasøksmålet fra 2016, der Greenpeace og Natur og ungdom saksøkte norske myndigheter fordi de mente at statens fortsatte oljeleting brøt med Grunnloven.

Både bacheloren og mastergraden til Eli er prestisjefylte studier med høye inntakskrav, plassert på Det samfunnsvitenskapelige fakultet ved Universitetet i Oslo.

Strategisk ikke-strateg

Da Brenna begynte på bachelor i internasjonale studier ble hun i fadderuken møtt av ambisiøse medstudenter som siktet høyt: «Følger du ikke UD-aspirantene på instagram?!», var det en som spurte henne. Da hadde hun bodd i Trondheim et år og studert latin for å kunne lese Cæsar på originalspråket. Ikke akkurat det mest arbeidslivsrelevante, vil noen hevde.

Men for Eli har det ikke handlet om hva som er mest strategisk å gjøre, men om hva som er mest spennende: om muligheten til å ta flere semestre i utlandet, og til å skrive om klima og miljø. Hun har aktivt valgt bort metodeemner – som hun alltid har syntes er kjedelige – og i stedet lært seg det hun har trengt, når hun har trengt det.

– Det er nok mange som har vært mer strategiske i løpet av studietiden enn meg. Jeg har egentlig alltid valgt det jeg har vært mest interessert i og tenkt, eller håpet, at det også vil gjøre meg kvalifisert til en spennende jobb når jeg er ferdig, sier hun.

Fra latin til klimastartup

Til tross for lave skuldre, har hun nå landet drømmejobben rett etter levert master. 

Startupen hun har fått jobb i, Green Producers Club, jobber med å kutte utslipp fra kultursektoren. Grunnleggerne av startupen har bakgrunn fra filmbransjen og mente det manglet et verktøy for å måle klimautslipp innenfor kultursektoren.

– For å kutte utslipp må man vite hva utslippene faktisk er. Til nå har utslipp i kulturbransjen gått litt under radaren i det politiske ordskiftet. Få tenker på at det å bruke et kamera i tre timer har et visst utslippsnivå, eller hvor mye utslipp som kommer av å bruke et filmstudio i noen dager, forklarer hun. 

I dag tilbyr bedriften et måleverktøy for utslipp, som er utviklet til kunder i alt fra film og TV, til konserter og arrangementer. Cicero forsker frem tallene, mens utviklere i selskapet  Innocode lager selve programvaren. Green Producers Club sitter i midten. De koordinerer mellom begge aktører, og har kontakt med kundene i bransjen.

– Vi gjør det enklere å produsere grønne kulturopplevelser. Det som er kult er at startupen har klart å fylle et behov akkurat i skjæringspunktet mellom kultur, klima og teknologi. 

I løpet av studietiden var hun praktikant i Miljøstiftelsen Zero, og jobbet for Nasjonalbiblioteket og Kulturhuset. Hun fikk erfaring med arrangementsproduksjon, og jobbet blant annet med å lage paneldebatter om samfunnsaktuelle temaer. 

Mellom kultur og klima

Det er en fordel å kunne både «klimaspråket» og «kulturspråket» i jobben, og den tverrfaglige studiebakgrunnen kommer godt med, forklarer hun. Det er mye hun lærte på masteren som hun mener er nyttig i næringslivet. 

– Det er ingenting som ikke handler om vitenskap, teknologi eller innovasjon på en eller annen måte. Det gjør også at man i løpet av masteren jeg har tatt kan vinkle det man skriver om nesten akkurat hvordan man vil.

Da Eli ble ferdig med videregående i 2015 var det mye som skjedde i nyhetsbildet. Det var klimaforhandlinger i Paris, flyktningkrise i Europa, og den til da mest alvorlige klimarapporten kom fra FN. Eli er sikker på at dette påvirket hennes karrierevalg:

– Klima og miljø var blitt politikk, og det i takt med at jeg skulle ut å velge karrierevei. Det ble nok ekstra tydelig at man kan jobbe med klima og miljø fra samfunnsvitenskapelige perspektiver, sier hun.

Nyutdannet i startup

I stillingen som prosjektkoordinator får hun prøvd seg på det aller meste. Hun skal drive kommunikasjonsarbeidet, skrive og publisere innhold på nettsider, holde kontakt med kunder og hjelpe dem å bruke klimaverktøyet. I en liten startup er det også høyt tempo, og hun må hjelpe til med det som trengs fortløpende.

Fremover vil hun også være med å hente inn kunder fra nye deler av kultursektoren, blant annet fra idrett og kunst. Da kommer god samfunnsforståelse godt med. Hva trenger disse bedriftene for å jobbe grønnere? Og hvem bør hun snakke med? Sammen med forskerne og de ulike bedriftene må hun finne ut hvilke utslippsfaktorer som er spesifikke for den bransjen de skal jobbe med.

– Den tverrfaglige bakgrunnen fra studiene gjør at jeg har lett for å forstå ulike bransjespråk. Selv om jeg senest i går lagde en gloseliste for ulike begreper innen filmproduksjon, ler hun. 

Å snakke «klimaspråket»

Hun tror likevel klimakompetansen var det aller viktigste for å få jobben. 

– Jeg kunne vise til at jeg alltid hadde fordypet meg i klima og miljø, at jeg skrev bachelor og master om temaet, og at jeg hadde jobbet frivillig med Zerokonferansen. Det at jeg har skrevet om klimapolitikk gjør at jeg har det faglige på plass i jobben. Det er en fordel å kjenne til EUs taksonomi for eksempel. 

Elis viktigste tips til studenter som vil jobbe med klima og miljø

  1. Velg et tverrfaglig studieprogram! Det gir ekstra god samfunnsforståelse og erfaring med å løse caser som er relevante for næringslivet. Det gir også muligheten til å få en spisset profil fordi man stort sett kan skrive om det man vil.   
  2. Reis på utveksling så ofte du får mulighet. Jeg har fått en mye mer spennende studietid som følge av det. 
  3. Det er lurt å jobbe frivillig – selv skulle jeg gjerne hatt enda mer frivillig erfaring. Det behøver heller ikke være en klima- og miljøorganisasjon selv om det er der du vil jobbe til slutt – man lærer uansett mye av organisasjonsarbeid som man får bruk for senere.
Placeholder: ArticlePage : Article Some
Placeholder: ArticlePage : Article Bottom

Mer om dine karrieremuligheter

Business er et samfunnsfag

Å inspirere de med innflytelse i næringslivet er det viktigste vi kan gjøre for å endre verden, sier Samfunnsviternes ledestjerne, Snorre Paulsen Vikingsen.

Oppdatert og engasjert

… det er de to viktigste ferdighetene du må inneha for å jobbe med bærekraft, ifølge «Head of Sustainability and DEI» i Oda, Turi Regine Pettersen.