Placeholder: ArticlePage : Article Top
Placeholder: ArticlePage : Article Header

Sommerhilsen fra studentleder Emilie

ChatGPT og prisvekst: Hvor fører AI og økte kostnader oss?

Et halvår inn i 2023 er straks passert. På studiestedene, likt som i samfunnet for øvrig, har AI og dyrtid vært hyppig diskutert.

Publisert: | Sist endret:

Placeholder: ArticlePage : Article Teaser Content
Placeholder: ArticlePage : Article Content
Emilie Hatlenes Endal
Emilie Hatlenes Endal, studentleder i Samfunnsviterne.

For sistnevntes del er har våre studentlags lille bidrag vært å invitere til spennende, faglige arrangementer på campus med matservering, som hjelper litt på et stramt studentbudsjett.

På UiO var AI et tema i mars, der en forsker fra Sintef ble invitert til å snakke om hvordan AI kan bidra i det grønne skiftet. Ved UiA inviterte de fire akademiske forbilder til å snakke om temaet sportvasking. I Bergen var temaet jobbmuligheter i privat sektor i Bergensområdet.

Jeg håper du har tatt deg turen på en eller flere av arrangementene våre denne våren – og er det ikke studentlag ved ditt studiested, start et studentlag du da, vel.

Hjemmeeksamen uten juks med ChatGPT?

ChatGPT og hvordan det kan påvirke både arbeidsdag, studier og hverdagen vår, har vært et høyaktuelt tema denne våren.

Jeg skrev mine tanker om dette i magasinet Tendens, da jeg og mine medstudenter erfarte at hjemmeeksamen ble byttet ut med eksamen med penn og papir. Årsak: Universitetet har erfaring med at Chat GPT har blitt brukt til å jukse på eksamen. Jeg syns det er absurd at det søkes til gamle virkemidler i stedet for å fokusere på hvordan vi kan spille på lag med utviklingen.

AI har et potensiale til å endre høyere utdanning slik vi kjenner det i dag. Hva synes du?

Studiestøtte i dyrtid

Om ikke AI har endret så mye på studiehverdagen for alle ennå, så har dyrtiden vi lever i påvirket studentøkonomien.

Selv om studiestøtten øker noe ved studiestart i august, er studiestøtten i utgangspunktet ikke noe vi studenter kan leve av.

Leder i Akademikerne, Lise Lyngsnes Randeberg skrev tidligere i vår om Det største problemet med dagens studiestøtteordning er likevel ikke at justeringen i år er for dårlig, men at ordningen er uforutsigbar.

Som arbeidstaker er du sikret lønnsutvikling gjennom årlige lønnsoppgjør. Det finnes ikke en slik ordning for oss studenter. Vi må løse det med jobb ved siden av studier, i tillegg til at vi gjerne også tar på oss frivillige verv. Det er klart at dette går ut over noe. Da ofte tid som burde vært brukt på studier.

Vi studenter ønsker jo i hovedsak å bruke tiden vår på nettopp det å studere. Det har ikke vært en realitet på mange, mange år. Med prisveksten som vi nå alle står i, gjør det ikke situasjonene for oss studenter noe enklere. Det er føringer på at vi skal fullføre studiene på normert tid. Da må størrelsen på studiestøtten også gi oss muligheten til å kunne gjøre dette.

Akademikerne har nylig gjennomført en meningsmåling, der Borten Moe ikke ville sittet så trygt om det var de med høyest utdannelse i landet som fikk bestemme. AS Norge trenger ny kompetanse. Det å motivere de unge til å bruke tid og penger på å ta en utdannelse bør vises gjennom en ytterligere satsning enn det regjeringspartiene og SV klarte å enes om i revidert nasjonalbudsjett.

En sommer med mastergrad i lomma

Mange av våre studentmedlemmer har levert, eller leverer masteroppgaven sin denne sommeren. Om du er en av dem - gratulerer som nyutdannet samfunnsviter.

Håper du får noen uker til å “lande på” før du eventuelt starter opp med jobbsøking, eller kanskje du allerede starter i en ny jobb. Uansett, jeg ønsker deg lykke til med ferden fra studietid til arbeidsliv.

Riktig god sommer!

Placeholder: ArticlePage : Article Some
Placeholder: ArticlePage : Article Bottom