Lønnsforhandling for ansatte i offentlig sektor
Er det på tide å sende inn et krav om høyere lønn? Her får du alt du trenger å vite om mulighetene for å forhandle opp lønnen din som offentlig ansatt.
lønn
Samfunnsviterne mener at det skal være en direkte sammenheng mellom utdanning, erfaring, resultatoppnåelse, ansvarsområde og lønn. For å oppnå dette er lønnssamtalen et viktig verktøy for arbeidstakere, arbeidsgivere og tillitsvalgte. Her gir vi deg tips og råd til forberedelser og gjennomføringen av lønnssamtalen.
Publisert: | Sist endret:
En lønnssamtale er en samtale mellom deg og lederen din om lønn, karrieremuligheter og lønnsutvikling.
Samtalen gir deg og lederen din en mulighet til å ha en åpen dialog om din og virksomhetens utvikling.
I samtalen skal arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap diskutere hvilke tiltak som kan iverksettes for at du skal kunne oppnå en bedre lønnsutvikling.
Samfunnsviterne mener at alle arbeidstakere bør ha lønnssamtaler med arbeidsgiveren deres.
Lønnssamtalen gir deg og lederen din en mulighet til å ha en åpen dialog om din og virksomhetens utvikling.
Samfunnsviterne mener at det skal være en direkte sammenheng mellom utdanning, erfaring, resultatoppnåelse, ansvarsområde og lønn. For å oppnå dette er lønnssamtalen et viktig verktøy for arbeidstakere, arbeidsgivere og tillitsvalgte. En slik samtale vil knytte virksomhetens utvikling og den enkeltes bidrag sammen, og vil kunne gi et godt grunnlag for den enkeltes lønnsutvikling.
Lønn er betaling for utført arbeid og en inspirasjon til videre innsats. Lønn er også en anerkjennelse og belønning for den jobben man gjør, og for at lønn skal virke motiverende er det viktig at den oppfattes som riktig av både arbeidstaker og arbeidsgiver.
En lønnssamtale gir en mulighet for konstruktive tilbakemeldinger begge veier, man får avklart gjensidige forventninger og kan i så måte bidra til å øke motivasjon og skape en bedre forståelse mellom arbeidsgiver og deg om mål og utvikling.
Det er arbeidsgiver som skal resultatvurdere de ansatte, ikke de tillitsvalgte. Tillitsvalgte blir fort et kunstig og ugunstig mellomledd der lønnssamtaler ikke gjennomføres, og derfor er lønnssamtaler helt nødvendig. Tillitsvalgte bør oppfordre og bidra til at arbeidsgiver og medlemmer gjennomføre lønnssamtaler i forkant av de lokale forhandlingene i virksomheten.
Mange har krav på en lønnssamtale i henhold til en sentral eller lokal tariffavtale.
Hvordan lønnssamtalene foregår og hvilke rettigheter du har, avhenger av hvor du er ansatt og om/hvilken tariffavtale du er omfattet av.
Samfunnsviterne har medlemmer i de ulike tariffområdene – staten, KS, Oslo kommune og Spekter. Vi har også medlemmer i privat sektor, spredt ut over et bredt spekter av bransjer og virksomheter.
I hovedtariffavtalens § 5 står det at: «Arbeidstakere skal tilbys en årlig samtale om kompetanse, ansvar, lønn og karriereutvikling jf den lokale lønnspolitikken.
Samtalene skal bidra til likelønn mellom kjønnene og hindre diskriminering etter likestillings- og diskrimineringslovens §6.
Ved gjeninntreden etter foreldrepermisjon skal arbeidstakeren tilbys en samtale om kompetanse, ansvar, lønn og karriereutvikling.»
Rett til lønnssamtale er hjemlet i HTA, kap. 3, pkt. 3.2.2. «Dersom en arbeidstaker ber om lønnssamtale, skal denne gjennomføres mellom arbeidsgiver og arbeidstakeren. Møtetidspunkt for lønnssamtalen avtales innen 14 dager.
Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av sin tillitsvalgte.
I samtalen skal arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap diskutere hvilke tiltak som kan iverksettes for at arbeidstaker skal oppnå bedre lønnsutvikling. Det skal føres referat fra samtalen dersom arbeidstaker ber om det».
Hvis ikke arbeidsgiver tar initiativ til lønnssamtale kan og bør du ta initiativ til dette selv.
Rett til lønnssamtale er hjemlet i HTA (Bedriftsavtalen), kap. 3, pkt. 3.5. «Dersom en arbeidstaker ber om en lønnssamtale, skal denne gjennomføres mellom arbeidsgiver og arbeidstakeren. Møtetidspunkt for lønnssamtalen avtales innen 14 dager.
Arbeidstaker har rett til å la seg bistå av sin tillitsvalgte.
I samtalen skal arbeidsgiver og arbeidstaker i fellesskap diskutere hvilke tiltak som kan iverksettes for at arbeidstaker skal oppnå bedre lønnsutvikling. Det skal føres referat fra samtalen dersom arbeidstaker ber om det».
Hvis ikke arbeidsgiver tar initiativ til lønnssamtale kan og bør du ta initiativ til dette selv.
Rett til lønnssamtale er hjemlet i Dok. 25, Del B, pkt. 1.1.6. «Den enkelte arbeidstaker kan be om en lønnssamtale. Gjennomføring kan skje i forbindelse med den årlige medarbeidersamtalen».
Hvis ikke arbeidsgiver tar initiativ til lønnssamtale kan og bør du ta initiativ til dette selv.
Rett til lønnssamtale er hjemlet i Overenskomsten Del A mellom Spekter og Akademikerne. «Arbeidsgiver skal årlig ta initiativ til en dialog/lønnssamtale med den enkelte arbeidstaker.
Arbeidsgiver foretar individuelle lønnsvurderinger basert på:
Hvis ikke arbeidsgiver tar initiativ til lønnssamtale kan og bør du ta initiativ til dette selv.
Rett til lønnssamtale er hjemlet i Overenskomsten Del A mellom Spekter og SAN.
«I den enkelte virksomhet skal det årlig foretas individuelle lønnsvurderinger på bakgrunn av lønnssamtale med den enkelte og blant annet basert på:
Hvis ikke arbeidsgiver tar initiativ til lønnssamtale kan og bør du ta initiativ til dette selv.
De fleste av våre medlemmer jobber i virksomheter uten sentrale og/eller lokale tariffavtaler der Samfunnsviterne er part.
Lønnsforhandlinger skjer ofte på individuell basis.
En mulighet kan likevel være at virksomheten har et årlig fastsatt tidspunkt for lokale forhandlinger.
Vi oppfordrer våre medlemmer i privat sektor til å be om en lønnssamtale ved behov selv om det ikke er hjemlet i en tariffavtale at man har krav på dette.
Les også: Vil du ha høyere lønn? Slik overtaler/overbeviser du sjefen din.
Lønnssamtaler og medarbeidersamtaler bør holdes adskilt.
Temaene som tas opp i en medarbeidersamtale egner seg ofte ikke i en lønnssamtale.
Det er viktig å ha fokus på lønn og lønnsutvikling i en lønnssamtale, og at man ikke bruker for mye tid til å diskutere alle sider ved arbeidsforholdet, temaer det er mer naturlig å ta i en medarbeidersamtale.
Les også: Slik forbereder du deg til en medarbeider- eller utviklingssamtale.
Nei, i offentlig sektor er ikke en lønnsforhandling og en lønnssamtale det samme.
De lokale forhandlingene skjer gjennom tillitsvalgte og arbeidsgiver, på kollektivt grunnlag.
Lønnssamtaler er derimot et viktig forarbeid og verktøy, og danner et godt grunnlag for lønnskravet ditt og de lokale forhandlingene i virksomheten. Husk at den du har lønnssamtalen med kanskje ikke har fullmakt til å love deg lønnsøkning.
I privat sektor, der lønnsforhandlinger ofte skjer på individuell basis, vil en forhandling kunne ha form som en lønnssamtale.
En vellykket lønnssamtale krever at begge parter forbereder seg godt. Stiller du godt forberedt til møtet vil gjennomføringen gå lettere og resultatet bli mer fruktbart.
Den skal være kjent for alle ansatte, men er du usikker på hvor du finner den kan du enten høre med personalavdelingen eller lokal tillitsvalgt. Hvis virksomheten har klare og tydelige kommuniserte kriterier for lønnsvurderinger og lønnsutvikling har du et godt utgangspunkt. Kriteriene sier noe om hvilke kvaliteter arbeidsgiver vil vektlegge i sin vurdering.
Fremhev egen innsats og resultater som har bidratt til virksomhetens måloppnåelse, utvikling og effektivisering eller andre forhold du vet arbeidsgiver vil vektlegge i sin vurdering. Bruk eksempler og vær så konkret som mulig.
Har du for eksempel:
... vil det normalt telle positivt.
Notér gjerne ned gode argumenter fortløpende gjennom året, så har du gode forutsetninger for å stille forberedt til lønnssamtalen.
Vis at det er samsvar mellom virksomhetens mål, utvikling og behov og dine arbeidsoppgaver, innsats og resultater.
For å få gjennomslag for ditt krav og dine forventninger, bør du ta arbeidsgivers og virksomhetens interesser og behov med i beregningen. Fremhev for eksempel at din kompetanse, din kunnskap om virksomheten, dine samarbeidsevner med mer, bidrar til at virksomhetens når sine mål.
Er du medlem av Samfunnsviterne, har du tilgang til Samfunnsviternes lønnsstatistikk. Denne utarbeides årlig, og vi anbefaler absolutt at du ser på statistikken og henter ut relevante sammenligninger i forberedelsene til lønnssamtalen.
Du kan sjekke lønnskalkulatoren vår her.
Det er også lurt å vite mest mulig om lønnsrelasjonene internt i virksomheten og i sammenlignbare stillinger eksternt. Husk å gjøre relevante sammenligninger, alle sammenligninger er ikke like gode.
Er det på tide å sende inn et krav om høyere lønn? Her får du alt du trenger å vite om mulighetene for å forhandle opp lønnen din som offentlig ansatt.
Medlemmer av Samfunnsvitere ble lønnsvinnere i 2023. Se hva andre Samfunnsvitere tjener i din sektor.
Her får du alt om lønnsforhandlinger i offentlig sektor på 5 minutter.